معیارهای مهم آنالیز اینستاگرام با الگوریتمهای آن تغییر میکنند. در این مقاله معیارهای ۲۰۲۰ را بخوانید.
یکی از مهمترین مسائلی که در تولید محتوای اینستاگرام باید در نظر گرفته شود آنالیز آن است. اگر محتوای صفحهتان را آنالیز نکنید متوجه نمیشوید کدام محتوا عملکرد ضعیفی داشته و کدام بهتر عمل کرده، که این مسئله برای کسبوکارها حتی میتواند روی فروش آنها هم تاثیرگذار باشد. سال های قبل که اینستاگرام وارد میدان شد شاید تنها عامل عملکرد پستها لایک و بعد کامنتها بودند. اما به مرور زمان که اینستاگرام آپدیتهای جدیدی منتشر کرد، الگوریتم آن تغییر کرد و در نتیجه معیارهایی که صفحات باید مورد توجه قرار میدادند هم تغییر کرد. البته این تغییرات همچنان ادامه دارد و باید یک چشمتان به آن باشد تا زودتر متوجه شوید اینستاگرام چه معیارهایی را بیشتر مورد توجه قرار میدهد.
در این مقاله به جدیدترین معیارهای مهم اینستاگرام، یعنی آپدیت ۲۰۲۰ میپردازیم و درک بهتری از آنالیز آن پیدا میکنیم.
چند وقت یکبار آنالیز اینستاگرام را انجام بدهم؟
قبل از اینکه وارد مسئلهی اصلی شویم، میخواهیم در مورد دورهی زمانی آنالیز اینستاگرام صحبت کنیم که ممکن است سوال خیلی از شما باشد. پاسخ این است که این مسئله کاملا بستگی به استراتژی شما دارد اما توصیه این است که حداقل یک تا دوبار در ماه صفحهتان را آنالیز کنید.
البته اگر اکانت بیزینسی اینستاگرام داشته باشید احتمالا میدانید آنالیز اینسایت آن چقدر راحت است و حتی نیازی به آن نیست یک ماه صبر کنید تا ببینید نتیجهی پستتان چطور بوده، کافی است دو سه روز بعد از انتشار یک پست اینسایت آن را چک کنید و ببینید چقدر از آن استقبال شده است. به هر حال در نظر داشته باشید که اینستاگرام روز به روز در حال تغییر است پس شما هم برای موفقیت باید سرعتتان را با آن تنظیم کنید.

فراموش نکنید، برای آنالیز اینستاگرام منظورمان تعداد لایک نیست، چه بسا که در خیلی از کشورها نمایش عدد لایک متوقف شده (اگرچه هنوز یک عامل ضعیف از اینگیجمنت به شمار میرود)، چرا که اینستاگرام متوجه شد لایک کردن یک پست به آسانی دو ضربه روی عکس است و باید معیارهای مهمتری را برای نرخ تعامل یک صفحه در نظر بگیرد.
اگر آمادهاید وارد جزییات بشویم و ببینیم از نظر اینستاگرام یک نرخ تعامل خوب به چه چیزهایی بستگی دارد؟
مهمترین معیارهای آنالیز اینستاگرام
۱- کامنت (Comment)
اولین معیاری که اتفاقا یکی از فاکتورهای قدیمی و پا برجایی هم هست کامنتها هستند. کامنت بهترین شاخصی است که نشان میدهد یک محتوا چقدر تعاملی بوده که افراد را ترغیب کرده وقتشان را بگذارند و نظرشان را زیر پست بنویسند. کامنتها از این بابت مهم هستند که در واقع راهی برای تعامل و گفتگو هستند پس به نظر میرسد کامنت همیشه یکی از معیارهای تعاملی باقی بماند.
کامنتهای جایی هستند که میتوانید روابط عمیقتری با مخاطبتان برقرار کنید، همدیگر را بهتر بشناسید و مهمتر از همه جواب سوال مخاطبتان را بدهید. پس اگر مخاطب شما برایتان کامنت میگذارد حتی اگر دو سه کلمه هم باشد او را تشویق کنید. هر کدام از این افرادی که کامنت میگذارند ممکن است روزی مشتری شما باشند پس با آنها درست رفتار کنید.
- چه نوع محتوایی کامنت بیشتری ایجاد میکند؟
اما چه محتوایی با خود کامنت بیشتری به همراه میآورد؟ معمولا پستهایی که حالت شخصیتری دارند با کامنتهای بیشتری مواجه میشوند. این به آن معنا نیست که مسائل شخصیتان را وارد صفحهتان کنید، اما بعضی وقتها حتی اگر صفحهی بیزینسی دارید بگذارید مخاطبتان بفهمد پشتپرده چه میگذرد. طبیعت مخاطب این است که ورود به دنیای شما برایش جذاب است.

به طور مثال از سفرتان تعریف کنید، داستان کسبوکارتان را بگویید، اشتباهاتی که کردهاید، تجربیات خوبی که دارید و … همهی این مسائل حالت شخصی دارند و مانند نوعی درد دل با مخاطب تلقی میشوند و باعث میشود مخاطب با شما حرف بزند. حتی اگر حس میکنید تجربیاتتان ارتباط چندانی با مخاطب هدفتان ندارد اصلا نترسید، گاهی موضوعات متفرقه وارد فعالیتتان کنید و نتیجهاش را ببینید.
۲- ذخیرهی پست (Save)
یکی از جدیدترین و اتفاقا مهمترین معیارهای آنالیز اینستاگرام میزان ذخیره پست است. با این معیار اینستاگرام میتواند متوجه شود کدام پستها آنقدر ارزشمند بودهاند که مخاطب آن را به طور دائمی ذخیره کرده تا بعدا دوباره به آن مراجعه کند. فراموش نکنید افراد از اینستاگرام به عنوان منبعی برای آموزش و الهامگیری استفاده میکنند و پستها را در فولدرهای مرتبط ذخیره میکنند تا بعدا دوباره بتوانند به آنها سر بزنند.

تفاوتی نمی کند با چه عنوانی در اینستاگرام فعالیت دارید، عکاس هستید، برند محصول خاصی هستید یا آنلاینشاپ دارید، در کنار محتوای معمولتان محتوای آموزشی و یا در کل محتوایی که کاربر بتواند از آن ایده بگیرد هم منتشر کنید. در کل محتوا از هر نوعی که باشد در صورتی که بتواند ارزشی به مخاطب اضافه کند باعث میشود او روی دکمهی Save بزند.
- چه نوع محتوایی منجر به ذخیرهی بیشتر پست میشود؟
همانطور که گفتیم، زمانی که از محتوای ارزشمند صحبت میکنیم منظورمان محتوای آموزشی و کمککننده است که بتواند مشکلی از کاربر حل کند. به طور مثال:
- محتوای “چطور (کاری را انجام دهیم؟)”
- ارائهی ترفند و نکته
- راهنمای آموزشی
به یکی از مخاطبین یا مشتری که در حال حاضر دارید فکر کنید. چه مشکلی او را آزار میدهد؟ چه چالشهایی دارد؟ به طور مثال اگر مربی شخصی هستید میتوانید در مورد نحوهی تقویت اعتماد به نفس محتوایی تهیه کنید و در اختیار مخاطب قرار دهید.
حتی اگر یک فروشندهی ساده هم هستید نگران نباشید، شما هم میتوانید محتوای ارزشمند داشته باشید، به عنوان مثال اگر فروشندهی جواهرات هستید میتوانید محتوایی در مورد انواع ست کردن جواهرات تهیه کنید. اگر خلاقیت کافی داشته باشید برای هر موضوعی میتوانید محتوای آموزنده تولید کنید.
۳- اشتراکگذاری پست (Share)
معیار بعدی که برای آنالیز پستتان استفاده کنید میزان اشتراک آن است. یکی از دلایل اهمیت این معیار آن است که ظرفیتهای جدیدی برای شما به ارمغان میآورد، یعنی با هر اشتراک فرصت آن برای شما ایجاد میشود که افراد بیشتری با شما آشنا شوند و در نتیجه افراد بیشتری شما را دنبال کنند و حتی در آینده مشتری شما باشند.
پس در واقع میزان معیار اشتراکگذاری پست قسمت بالای قیف فروش شما (یعنی آگاهی از برند) را تقویت میکند بدون آنکه نیازی به بازاریابیهای گسترده داشته باشید.